DET MAGISKE SORTE BÆLTE

Hvem har ikke på et eller andet tidspunkt gået rundt med en lille drenge-/pigedrøm om, at kunne få det sorte bælte… ?

Der er selvfølgelig sket meget, også indenfor karateverdenen, siden dengang jeg trådte mine små bare drengefødder i en JKA Shotokan  dojo for første gang i 1986. Dengang var karate stadigvæk rimeligt nyt i Danmark, ja faktisk i hele vesten – det eneste man egentlig kendte til karate var “Bruce Lee filmene” – og det er jo faktisk ikke engang karate …

Nå, men jeg skal ikke kede den ærede læser med historier fra min sentimentale dagbog, men blot konstatere at tiderne har ændret sig, mange karatestilarter (og andre kampkunstgrene) har nået de danske kyster, filmverdenen sprøjter karate “actionmænd” ud på lærredet. Karaten er i dag tilgængelig for alle, – og det er virkelig alle kategorier af mennesker som træner; børn, husmødre, akademikere, håndværkere, m.fl.

Det er dog heldigvis stadig sjældent at vi ser “slagsbrødrene” i dojo`erne.

De gider ikke rigtigt alle de der “Mo ichi do” (en gang til – teknik træning )

Men på trods af at karaten er blevet almindeligt kendt i befolkningen, og på trods af, at man i dag ret ofte ser en hvid gi med et sort bælte omkring, så hersker der stadig en hvis beundring/anerkendelse når man siger: “Han har det sorte bælte …”

Der er en hvis magi forbundet til det bælte, og for enhver Karate-ka, uanset hans/hendes motiver udadtil for at træne, så ligger målet/ønsket printet ind et eller andet sted; Det sorte bælte.

Faktisk skulle det kun stå som et delmål, da der jo følger mange grader efter det første sorte bælte, men det største spring er jo selvfølgelig, når man første gang skal vænne sig til at gå med denne sorte farve rundt om maven.

 

Gradueringen i JKA Shotokan Karate-Do kai – Sved og hjerne…

Gradueringen til Shodan (1. dan) og de efterfølgende dan-grader består af  en praktisk del.

Den praktiske del er én laaaang hård krævende svedetur. Den består af :

En Kihon del

En Kata del.

En Kumite del.

Hele pensummet fra 10.-1. kyu + ekstra teknikker, skal kunne udføres med en stor portion skarphed, hurtighed, styrke, og præcision. Denne del vare ca. 2 timer og afsluttes som regel med en god portion Kumité (kamp) .

Når den praktiske del er fuldført kommer ventetiden indtil gradueringspanelet  har voteret, – dette kan blive den længste halve time i ens liv…!! Herefter følger opråbet af navne som har bestået, og forhåbentlig er man i blandt de navne som bliver nævnt …

Sørgeligt nok så er der mange der stopper deres karriere lige efter det sorte bælte. Det er som om målet er nået og så står de tilbage med en slags antiklimaks, for kortene er på bordet, når rusen har lagt sig, ja så er verden jo ikke meget anderledes.

Ydermere så kræver der lige pludselig mere selvtræning og selvtænkning, man er kommet “over på den anden side”.

Der følger som sagt flere gradueringer efter det første sorte bælte, ved disse er der ligesom for Shodan regler for hvornår man tidligst kan blive gradueret, samt, hvor mange år der skal gå fra den sidste graduering inden den næste graduering:

” En ”sortbælte” er ikke andet end en. ”hvidbælte”, der aldrig gav op ”

Hvidkildevej 64,
2400 København NV

Se mere på vores
Facebook side

Hvidkildevej 64,
2400 København NV

Se mere på vores
Facebook side